Р. Порожанов: Няма да има поскъпване на храните - bulgaria.utre.bg

Р. Порожанов: Няма да има поскъпване на храните

04 януари 2018, 08:33 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    btv.bg/ кадър

Имаме стабилизирани цени в животновъдството, но драстично увеличение няма да има

Не се очаква увеличение на цените на хранителните продукти, заради поскъпването на тока. Това обяви пред БиТВ земеделският министър Румен Порожанов.

Имаме стабилизирани цени в животновъдството, но драстично увеличение няма да има. По думите му винаги при предпоставки за по-висок ток има и прогнози за по-скъпа продукция и бизнесът винаги заема тази позиция. „В производството има и много субсидии и предпоставки за повишаване на цената към преработвателите не би следвало да има”, категоричен беше министърът.

"Над 2800 проверки за безопасността на храните са направени по време на празниците", каза той.

„Фрапиращите нарушения са стандартни за съжаление - липса на документи за предлаганата храна, изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на храни. Възбранени са 4000 тона стоки от животински произход”, посочи той.

По повод двойния стандарт при храните Порожанов посочи, че е нужно ЕК да одобри единна методология, по която да се направят масови изследвания на храните. Той добави, че за сега еврокомисията не е съгласна да се направи единно законодателство.

Порожанов посочи, че е провел разговори с представители на големите вериги у нас по повод цените на продуктите и те са заявили, че това са цени, предложени и м от експертите им по ценообразуване.

"По време на европредседателството ни тема на дискусии ще бъде бъдещето на общата селскостопанска политика - ще посветим първите заседания на най-важните теми, по които трябва да се обединим като министри на земеделието", обясни министърът на земеделието.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета