Конвенцията на МОТ за МРЗ предложена за ратификация - bulgaria.utre.bg

Конвенцията на МОТ за МРЗ предложена за ратификация

04 януари 2018, 06:08 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bulgariautre

Ратификацията е заложена като мярка в управленската програма на правителството

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Конвенция №131 на Международната организация на труда за определяне на минимална работна заплата. Съгласно документа тя ще се договаря и преразглежда периодично след консултации с представителните организации на работодателите и работниците.

При определянето на МРЗ ще се отчитат важни социално-икономически критерии като инфлацията, производителността на труда, заетостта, динамиката на брутния вътрешен продукт, нуждите на работниците и техните семейства. С ратификацията ще се гарантира предвидимост в ръста на минималната заплата.

Ратификацията е заложена като мярка в управленската програма на правителството и ще бъде стъпка за въвеждане на съвременните международни трудови стандартни в националното законодателство. С приемането на Конвенцията ще бъде изпълнена общата цел на правителството, синдикатите и работодателите, свързана със създаването на прозрачен механизъм за определяне на минималната заплата в отговор на специфични препоръки на Съвета на ЕС.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика