Малко над 1/3 от българите смятат, че сме готови за европредседателството

Очакванията за българското председателство на Съвета на ЕС са по-скоро оптимистични

Макар че 76% от анкетираните българи са на мнение, че българското председателство на Съвета на ЕС е полезно за страната, едва 37% от тях са сигурни, че тя е готова за събитието. Това показва проучване на изследователски център „Тренд“ по поръчка на в. „24 часа“, цитира БНТ.

В демографските разбивки прави впечатление, че привържениците на ГЕРБ и на БСП силно се различават в позицията си дали България е подготвена или не е за председателството на Съвета на ЕС. Над три четвърти от симпатизантите на ГЕРБ смятат, че България е подготвена, докато сред червените привържениците доминира мнението, че не сме подготвени.

Очакванията за българското председателство на Съвета на ЕС са по-скоро оптимистични, посочва изследователски център „Тренд“. 43% от всички български граждани са на мнение, че то ще бъде успешно, докато 18% смятат, че ще бъде неуспешно. Тук отново се забелязват сериозни разлика между електоратите на ГЕРБ и БСП, като съвсем логично привържениците на ГЕРБ са най-големите оптимисти за успеха на българското председателство, докато симпатизантите на социалистите са далеч по-резервирани, въпреки че и при тях превес имат по-скоро оценките, че председателството ще бъде успешно.