Политико с наръчник за оцеляване на еврочиновника в София

Скъпи еврочиновнико,
Разбираме, че вероятно си нервен, защото напускаш уютните бирарии на Брюксел и се отправяш към Дивия Изток на Европа за българското европредседателство. Спокойно. София има трески за дялане, но ще си прекараш добре, ако спазваш следните правила за оцеляване.

Така започва Кристиан Оливър от изданието „Политико“ своя гид за еврочиновници в София.

Ето какви насоки за оцеляване в столицата дава той:

Преди да си събереш багажа, приготви се за кимането с глава
Еврочиновникът трябва да се приготви психологически за най-големия културен шок: българите кимат с глава, когато искат да кажат „да“. Проблемът се усложнява от факта, че софиянците не са христоматиен пример за усмихнати хора, пише авторът.

„Помолете сервитьор за чаша вода или шофьор на такси да ви закара в центъра и ще получите мълчаливо поклащане на глава. Първите няколко пъти ще изглежда сякаш ви казват да си останете жаден и загубен в града, но всъщност се съгласяват.“

Поклащането на глава ще предизвиква дискомфорт и при официални срещи. Докато представя любимата си презентация еврочиновникът ще забележи строгите български „дебеловрати апаратчици“ да поклащат замислено глава. „Това е твърде заплашително за незапознатите и е най-добре да се упражнявате в Брюксел и да помолите семейството и приятелите си да поклащат глава при всичко, което кажете.“

Кацнахте! Добре дошли! Сега се пазете от фалшиви таксита
Когато еврократът слезе на летището, ще бъде заобиколен от банда таксиметрови шофьори. „Не се бойте от тях“, съветва Оливър.

„Те може да приличат на охранители от нощни клубове, но повечето всъщност са срамежливи хипохондрици, които звънят на майките си поне два пъти дневно, а някои от тях могат да предложат и експертиза в области като фалита на КТБ или хидроизолацията.“

Еврочиновникът трябва задължително да развали банкнотите си предварително – таксиджиите обикновено казват, че нямат дребни.

Гладен си? Дошъл си на правилното място
„Ще ви издам една тайна: българите имат най-добрата кухня в Европа.“ Авторът съветва европейските чиновници да опитат български гювеч и кавърма и задължиелно да ги полеят с ракия – „алкохолна напитка от грозде или сливи“, както авторът описва на еврократите традиционната българска напитка.

Но аз съм чиновник от генералния секретариат по околната среда… Няма ли да умра от глад в София?
Съвсем не. Българската кухня предлага много опции за вегетарианци – от боб и леща до пълнени чушки.

„Градът е обхванат от лудостта на био храните“, отбелязва авторът.

„Задължително трябва да опитате боза: кисела, леко ферментирала напитка, с чийто вкус обаче трябва да се свикне.“

Потопете се в местната култура
Безплатните градски обиколки са чудесен начин да опознаете града и историята му. „Просто отидете!“

Екскурзоводите са жизнерадостни и приказливи млади българи, които са запалени по миналото и културата на страната си.

„Те са идеален антидот срещу динозаврите, които ще срещнете по коридорите на властта“, отбелязва Оливър и съветва еврократите да посетят „двете перли в короната на София“: Националният исторически музей и Боянската църква.

Ако пътувате с деца, „Музейко“ е точното място. Там можете да пътувате в космоса – да научите повече за космическите зеленчуци и да построите кули, устойчиви на земетресения.

Стига с храната, ами българските чиновници?
Българите са умни. Те обичат да играят шах и се представят впечатляващо на математически олимпиади. Много от тях отиват на работа в Силициевата долина.

„Проблемът е, че старите държат на лявото в политиката и министрите могат да са сковано официални и съсем не малко корумпирани. С тези хора малко може да се постигне.“

Някои дори работят за Кремъл, отбелязва чуждестранният наблюдател.

Първи урок по български език
Думи, които ще са полезни на еврократа в София:

Дървен философ – неуморен досадник, който каканиже от позицията на осъзнато превъзходство. Често срещан.

Тутманик – буквално хляб със сирене; използва се в значението си на слабоумен; синоним: глупак. Съвсем не е застрашен вид.

Бай Ганьо – име на герой от книга от XIX век на Алеко Константинов за най-лошия вид българин, който иска нещо в замяна на нищо. Безсрамен опортюнист, който ще иска щедър подкуп при всяка възможност. Трагично често срещан.

Мутра – дебеловрат мафиот. Лошият му вкус е надминат само от този на женската на този вид – мутреса.

Некадърник – човек, който не става за нищо. Почти универсално определение. Крайъгълен камък на бюрократичния свят.

Малка нощна музика
След умопомрачителната среща с българското чиновничество, еврократите ще имат нужда от малко музика, която да повдигне духа им. „София е най-евтиното място, където да се насладите на висша култура в Европа. Билетите за опера и балет започват от 5-10 евро“, отбелязва Оливър.

Той дава линк към сайта на Операта, препоръчва за слушане Оратница, Иво Папазов и Теодоси Спасов.

Идва време за последна стъпка: Връщане в Брюксел
„Сигурни ли сте, че наистина искате?“