Съветът на ЕС обмисля санкции за Босна и Херцеговина

Свят

02-01-2018, 14:46

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Съветът на ЕС прие правила за въвеждане на постоянни гранични проверки

Причината е дискриминация на база кандидатирането за член в Камарата на националистите в босненския парламент

Съветът на Европа е възможно този месец да въведе санкции срещу Босна и Херцеговина заради неизпълнение на решението по случая "Сейдич и Финци", предава БНТ.

Гражданите на Босна и Херцеговина Дерво Сейдич и Якоб Финци през 2006 г. поединично внесоха жалби заради невъзможността като представители на ромското и еврейското малцинство да се кандидатират за членове в Камарата на националностите в парламента и председателството на Босна и Херцеговина. Това е невъзможно по силата на босненската конституция, която предвижда да могат да се кандидатират само представители на сръбския, бошнячкия и хърватския народ.

Европейският съд за човешките права след съдебните искове на Сейдич и Финци към края на 2009 г. прие решение, с което е наложено на Босна и Херцеговина да елиминира от конституцията и от изборния закон спорните клаузи. Босна обеща, че до 2013 г. ще направи измененията, но още не е изпълнила това.

Нермина Капентенович от съвместната комисия за европейска интеграция в парламента на Босна оцени, че е много възможно през януари Съветът на Европа да реши да санкционира Босна и Херцеговина.