Съветът на ЕС обмисля санкции за Босна и Херцеговина - bulgaria.utre.bg

Съветът на ЕС обмисля санкции за Босна и Херцеговина

02 януари 2018, 14:46 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    pixabay

Причината е дискриминация на база кандидатирането за член в Камарата на националистите в босненския парламент

Съветът на Европа е възможно този месец да въведе санкции срещу Босна и Херцеговина заради неизпълнение на решението по случая "Сейдич и Финци", предава БНТ.

Гражданите на Босна и Херцеговина Дерво Сейдич и Якоб Финци през 2006 г. поединично внесоха жалби заради невъзможността като представители на ромското и еврейското малцинство да се кандидатират за членове в Камарата на националностите в парламента и председателството на Босна и Херцеговина. Това е невъзможно по силата на босненската конституция, която предвижда да могат да се кандидатират само представители на сръбския, бошнячкия и хърватския народ.

Европейският съд за човешките права след съдебните искове на Сейдич и Финци към края на 2009 г. прие решение, с което е наложено на Босна и Херцеговина да елиминира от конституцията и от изборния закон спорните клаузи. Босна обеща, че до 2013 г. ще направи измененията, но още не е изпълнила това.

Нермина Капентенович от съвместната комисия за европейска интеграция в парламента на Босна оцени, че е много възможно през януари Съветът на Европа да реши да санкционира Босна и Херцеговина.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят