Експерт: Пикът на грипа ще е в края на януари - bulgaria.utre.bg

Експерт: Пикът на грипа ще е в края на януари

02 януари 2018, 10:36 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    nova.bg/ кадър

Няколко десетки хиляди души губят живота си всяка година от усложненията от грипа

В топлото време и вирусите настъпват. Грипът с "А" щам вече взе първа жертва - малко дете. Има ли епидемия, какви са симптомите и какво да правим? 3-годишното дете, което почина след тежки усложнения от грипа в София, стресна много родители.

„Това заболяване прави усложнения, които са в две групи. Едните са много редки, но много тежки за здравето. Грипът може да започне с дихателна недостатъчност. Трябва обезателно да се търси болнична помощ, защото това рядко състояние трябва да се лекува и то с командно дишане. Това е животоспасяващо”, обясни за Нова Телевизия проф. Тодор Кантарджиев от Центъра по заразни и паразитни болести.

„Няколко десетки хиляди души губят живота си всяка година от усложненията от грипа. Най-честите са бактериалните пневмонии, които също трябва да се лекуват в болница”, поясни още той.

Пикът на грипа се очаква да бъде в края на януари – началото на февруари.

"Когато носът само тече и няма температура, това не е грип. Когато има суха, непродуктивна кажлица и нищо друго - това също не е грип, а сезонни вирусни инфекции. Отличаващото за грипа е, че в рамките на два-три часа започват болки във всички мускули и стави. Получава се дразнене от светлината, има болки в гърлото, кашлица и тежест в гърдите. На пушачите пък не им се пуши", поясни проф. Тодор Кантарджиев.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета