Румен Петков: Трябва да построим АЕЦ "Белене“

Към централата има солиден интерес от чужди инвеститори, посочи той

Трябва да построим АЕЦ "Белене". Към централата има солиден интерес от чужди инвеститори. Това заяви в ефира на "България он ер“ членът на ИБ на АБВ Румен Петков. По думите му страната ни няма друга алтернатива, ако иска да запази своята енергийна независимост.

Той бе категоричен, че България трябва да участва със свой дял в изграждането на централата, още повече, че държавата ни вече е отделила милиарди за строежа на централата и двата реактора към нея. "Не може да не си даваме сметка, че след 30-40 години двата блока в АЕЦ "Козлодуй" си отиват. Не може да не си даваме сметка, че след година тръбата през Украйна ще остане празна. Не може да не си даваме сметка, че България ще стане вносител на електроенергия. Турция строи осем блока, Румъния строи два, а Унгария започва изграждането на два блока", посочи той. 

Румен Петков за пореден път взе отношение и по случващото се в МВР. "Аз съм притеснен от отношенията в МВР. Тези между политическото ръководство и личния състав. Преди месеци министърът каза, че не вижда мотиви за увеличение на заплатите на служителите. Е, по-демотивиращо изказване към служителите си и шеф на плод-зеленчук не е правил в България. Не може да каже на тези 40 000 – 50 000 души, които съзнателно са избрали една от най-тежките служби, да са далеч от семействата си, за да работят за обществото и държавата, не може ти да им кажеш, че не виждаш мотиви за увеличаване на заплатите им. Особено, че са едно от ведомствата, в което увеличението на трудовото възнаграждение бе спряно още по времето на Цветанов, като вътрешен министър