Експерт по международни отношения: През новата 2018 г. светът няма да е същия

2018 г. ще е година на промените

През новата 2018 г. светът няма да е същия. Това посочи Димитър Гърдев - експерт по сигурност и международни отношения, цитиран от  btvnovinite.bg. По думите му събитията в Европа и света тази година, като брекзит, референдума в Турция, изборите в Германия, Австрия и Франция, както и Доналд Тръмп, сочат, че новата година ще е година на промените. Предстои и в САЩ да се гласува за конгрес и една трета от Сената, добави той.

Веселин Стойнев, зам.-главен редактор на „Икономист”, обобщи отиващата си година за България като стабилна след опит за промяна. „ Имаше избор на нов президент, служебно правителство. Очакваше се, че президентът ще преобърне политиката, но ГЕРБ спечели изборите, не без помощта на Корнелия Нинова, която успя да изплаши избирателите с резките си обещания”, посочи той.

По думите му българският министър-председател изглежда прогнозируем и последователен на фона на Доналд Тръмп.

Заплахата от тероризъм остава и през новата година. По думите на експерта по сигурността борбата с терора минава вече в друга фаза. „Виждаме, че Ислямска държава в Ирак и Сирия бяха победени и това формирование, което беше фактор за международните джихадисти спря да съществува.