Омбудсманът стартира кампания за правата на децата останали с един родител

Общество

29-12-2017, 15:37

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мая Манолова с кампания за подкрепа на деца, останали с един родител

Кампанията ще продължи с национална кръгла маса

Омбудсманът Мая Манолова даде началото на кампания за закрила на правата на децата останали с един родител. Инициативата е подкрепена от НПО-та и родители на деца сираци. На събитието присъстваха представители на различни институции.

Манолова заяви, че има десетки случаи на български родители и деца лишени от подкрепа от българската държава, защото починалият родител няма изискуемия осигурителен стаж от 3 или 5 години и заради това не могат да получат наследствена пенсия. Тя обясни, че те не могат да получат и персонална пенсия, защото живият родител получава доход над гарантирания минимален доход.

Омбудсманът обясни още, че кампанията ще продължи с национална кръгла маса, а след това проблемът ще бъде представен в социалната комисия и комисията за младежта и спорта в парламента.

„Надявам се със съвместни усилия да изработим промени в закона, които да са икономически и финансово добре обосновани. След това ще се изпратят предложения до МС за промени в наредбата за стипендиите и тази за пенсиите и осигурителния стаж, уточни Манолова.

Целите на кампанията са промяна в законодателството, чрез която да отпадне изискването за осигурителен стаж на починалия родител, ако той е на възраст до 25 години. Както и намаляване на изискуемия стаж на починалия родител, ако е на по-висока възраст.

Другата цел е да бъде променена наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, като отпадне изискването за доход за едно дете да получи персонална пенсия при починал родител.

Кампанията ще постави и проблема за децата сираци и тези с увреждания, които нямат завършено основно образование и заради това не могат да получават стипендия.