Светослав Андонов : Трябва да сме в крак с нивото на науката в спорта

Работи като професионален треньор по физическа подготовка

От скоро Светослав Андонов е кондиционен треньор на БФТенис. Основната част от работата му ще бъде насочена към тестове за всички национални състезатели. Отделно ще бъде изградена цялостна система за оценка и анализ на физическите качества при подрастващи тенисисти (10 -16 г.). Андонов даде специално интервю за сайта на БФТенис в което разказа за себе си и за бъдещите планове и амбиции в новата си работа.

- Разкажете малко повече за себе си. От кога започнахте да работите като кондиционен треньор?

- Работя като професионален треньор по физическа подготовка вече над 5 години. В началото започнах със специализация към мъжкия баскетболен отбор на Левски. Няколко месеца по-късно от клуба ми предложиха работа в ДЮШ, където дългогодишният треньор Иван Гогов забеляза нещо в мен и поиска да работя с неговия отбор – момчета до 14 години. Така се случи, че след 12 месеца поех мъжкия и женския отбор на Левски.  През четирите години, които изкарах в този клуб, имах възможността да работя с един от най-добрите треньори в мъжкия баскетбол в България. В школата черпех знания за някой тънкости в играта от назначения сръбски специалист, отговарящ за развитието на подрастващите баскетболисти. През изминалия сезон работих в женския баскетболен Берое, тъй като предизвикателството не беше за изпускане - участие в Адриатическата лига. Да премериш сили с отбори, в чийто държави баскетболът е национален спорт, винаги носи особен емоционален заряд.

- Какви ще бъдат приоритетите ви в работата в БФТенис?

- Основният ми приоритет е програмата 3Т Тенис, където ще се стремим талантливите ни млади тенисисти да получат подкрепа в една от четирите основни насоки, необходими за достигането до професионалния тенис, а именно физическата подготовка. Отделно сме поставили за цел да изградим цялостна система за оценка и анализ на физическите качества при подрастващи тенисисти (10 -16 г. възраст), благодарение на която можем да следим моментното физическо състояние, а и може да направим сравнение къде се намираме с някой страни от Европа.

- Преди няколко дни беше извършено функционално изследване на някой от най-изявените подрастващи тенисисти. Разкажете малко повече за това изследване и какви са резултатите.

- Да, заедно с дирекция „Координация и контрол на спортната подготовка” към ММС и преподавател от катедрата по „Физиология и биохимия” успяхме да направим функционално изследване директно на тенис корта. В професионалния спорт съвременните тенденции са такива, че се търси изследване. Или казано по друг начин тестиране, което в най-голяма степен да се доближава до характеристиките на даден спорт.  Благодарение на новозакупената от Министерството на младежта и спорта мобилна апаратура (K5 Cosmed) вече можем да излезем от лабораторията и да дадем оценка на физическия капацитет в полеви условия. Все още очакваме резултатите от това изследване, тъй като колегите са доста натоварени с тестирания на спортистите ни, които ще вземат участие в зимните олимпийски Игри в Пьонгчан през февруари.

- До момента сте работили предимно с баскетболни отбори. Има ли разлика в работата с тенисистите ?

- Една от разликите, която на мен ми допада, е, че тенисът е индивидуален спорт и като такъв – факторите нужни за успех намаляват. Тоест крайният успех в тениса е следствие таланта на един тенисист, усилията, които влага. Също видът и качеството на тренировъчния процес, приложен върху него от страна на треньорите. В баскетбола е необходимо да подготвиш 8-10 състезатели. Треньорите трябва да вникнат в психологията на всеки един играч и да ги убедят да играят един за друг. Ако в даден момент дори и един от тях не е на нужното ниво – физически или психологически, това може да ти струва победата, а понякога и титлата. А ако трябва да говорим за физически качества, може да се каже, че двата спорта изискват сходно развитие на двигателния потенциал – бързина, ловкост, координация, взривна сила и скоростна издържливост.   

-През следващата година основната част от работата ще бъде насочена към тестове за всички национални състезатели. Има ли нещо ново което ще опитате да въведете в тази насока?

- Това, което ще се опитам да стане редовна практика, е на всеки един тенисист да му бъде направена комплексна оценка, за да може да увеличим ефективността на тренировъчния процес в краткосрочен план - когато става въпрос за реализация в отделни турнир, или в дългосрочен – когато се търси правилно развитие на подрастващите тенисисти. В тази насока не можем да открием „топлата вода”, тъй като нещата в професионалния спорт са структурирани по този начин от доста години. Единственото, към което можем да се стремим, е да сме в крак с нивото на науката в спорта. Нещо, в което за съжаление България е доста назад в момента. А днешно време елитен спорт без наука не може да съществува.