Експерт със съвети как да използваме пиротехниката за празниците

Осем процента от фойерверките на пазара бяха констатирани като нерегламентирани

В студиото на БНТ Мирослав Йотов от Агенцията за метрологичен и технически контрол поясни, че рискът от употребата на пиротехнически средства по новогодишните празници може да се намали, като те се закупуват от лицензирани места и се следват указанията, дадени от производителя, както и от самата агенция.

"Осем процента от фойерверките на пазара бяха констатирани като нерегламентирани", заяви Мирослав Йотов от Агенцията за метрологичен и технически контрол.

Йотов допълни, че за повечето от тези изделия рискът е нисък, защото не са опасни за здравето на потребителите и най-вече нарушават правилата за ниво на шум. Той посочи обаче, че фонтаните за торта без маркировка, например, могат да бъдат много опасни за здравето, както и други изделия, които са закупени от нерегламентирани места.

"Местата за продажба са строго регламентирати и за тях трябва да има разрешение от МВР служба КОС, така че местата без разрешение от Служба контрол на опасните взривни вещества са нерегламентирани. Не купувайте от такива места", обясни той.

Търговецът на пиротехнически средства Дима Савова също призова потребителите да закупуват подобни изделия единствено от регламентирани места и магазини.

Савова обясни, че пиратките трябва да се оставят на земята и там да бъдат запалени, а същото важи и за римските свещи. Пиратките се запалват само на открито. Т.нар. „ракети“ пък трябва да се поставят на равна повръхност.

Мирослав Йотов от Държавната агенция за метрологичен и технически контрол обясни, че е недопустимо да се запалват твърде много пиротехнически средства на едно място. Всяко едно от тези изделия има предвидено безопасно отстояние.

Той допълни, че на местата, където се продават подобни изделия, има подробни указания на Агенцията как да се използват безопасно и отговорно подобни продукти.