Н. Димов: Не съществуват опасения за строителство на хотели в НП „Пирин“

Концесионерът е този, който определя цените на картите, а държавата е тази, която на базата на приходите получава концесионната такса

„Опасенията за хотели и прочие не съществуват. Става дума за изграждане на спортно съоръжение.“ Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов за Нова телевизия.

„Освен решението вчера, трябва да има и още едно, което е свързано с концесията. Като цяло концесионерът може да заяви инвестиционно намерение. Имайки предвид, че тъй притежава правото на концесията, много трудно някой друг би могъл да се състезава. Ако друг тръгне, той ще бъде в много неизгодна позиция“, заяви Димов.

По думите на министъра на околната среда и водите концесионерът е този, който определя цените на картите, а държавата е тази, която на базата на приходите получава концесионната такса. „Държавата има интерес от повече приход. Високата цена невинаги означава по-високи приходи. Повече кабинкови лифтове означава по-бързо извозване на гражданите. В момента такова инвестиционно намерение няма. Това е една сага, която продължава с години. Цялата ски зона на Банско представлява 2% от Национален парк „Пирин“. В тези 2% няма как да застроявате. Тази спортна инфраструктура, ако има инвестиционно намерение, минава през цялата оценка, както и през обществено обсъждане“, каза министърът.

Той подчерта, че вчера всички са искали да бъде разрешено и да се задейства процедурата, за да може да бъде изграден втори лифт на Банско.

„Нито аз, нито правителството сме среда. Ние търсим баланс между опазването на околната среда и икономическия интерес. Зелените си имат своите крайности, своето виждане. Не може да постигаме консенсус, това е твърде сложно нещо. Тук имаше много ясно желание. Имаше 3 групи на вчерашния протест. Опашката обаче на Банско стига до 3000 . Този баланс трябва да бъде намиран. При всички положения втори лифт би спестил много от колите, които се качват. Ски туризмът и спортът е много важен – това е здравето. Ако искаме да бъдем конкурентни, трябва да развиваме зимния туризъм“, добави Нено Димов и уточни, че протестите са елемент на демокрацията.

„Не можем да направим доволни всички, но в крайна сметка трябва да има развитие напред. Сложно е да се каже кога ще има втори лифт на Банско. Ако има и съдебен контрол, е трудно да се каже. Ако няма обжалване, в рамките на около една година би могло да се достигне до разрешение за изграждане на втори лифт на Банско“, каза още Нено Димов.