Wiener Zeitung: България с амбициозно председателство

Политика

28-12-2017, 16:30

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Председателството започва с концерта "Духът на Европа" в НДК

Под мотото „Съединението прави силата“, България ще насочи усилията си към три основни точки – консенсус, конкуренция и сближаване

На 1 януари 2018 г. България поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз – за първи път след присъединяването й към Общността, подчертава австрийският вестник Wiener Zeiutung, цитиран от „Фокус“.

Под мотото „Съединението прави силата“, България ще насочи усилията си към три основни точки – консенсус, конкуренция и сближаване, чрез които се надява да допринесе за засилване на сигурността, стабилността и солидарността в Европа.

От редакцията поясняват: консенсус трябва да бъде намерен в областта на политиката за сигурност и убежище, конкуренцията трябва да бъде насърчена на цифровия пазар, а сближаването трябва да бъде засилено в рамките на ЕС. София е категорична, че то може да бъде постигнато само чрез изравняване на стандарта на живот в отделните държави членки на Общността.

Амбициозният проект на правителството в София е подсилено от традиционно проевропейското настроение на българските граждани, отбелязва изданието.