М. Манолова: През 2018г. ще се боря срещу свръх привилегиите на банките - bulgaria.utre.bg

М. Манолова: През 2018г. ще се боря срещу свръх привилегиите на банките

28 декември 2017, 14:13 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    Омбудсман

Към мен като омбудсман до обяд на 28 декември са се обърнали 34 727 души с жалби и сигнали

За 2018 година това е битката срещу свръх привилегиите на банките в защита на гражданите като длъжници и ползващи кредитите на банките, както и Закона за частния фалит. Това каза омбудсманът Мая Манолова в интервю за генция „Фокус“.

„България е единствената европейска държава, в който няма Закон за гражданската несъстоятелност. Това е много нечестно и съсипва живота и съдбите на десетки хиляди българи. От друга страна не е добре за икономиката, за климата в България“, заяви тя. „Ще се занимаваме и със всичко друго, за което институциите дадат повод на гражданите“, коментира Мая Манолова.

„2017 година беше много кратка, мина бързо в състезание с проблемите. Колкото повече проблеми решавахме, толкова повече проблеми и жалби се появяваха“, посочи тя.
„През 2018 година очаквайте от омбудсмана неочаквани каузи. При нас няма предварителен план, една малка част от нещата, с които се занимаваме са предварително планирани“, каза още омбудсманът.

"Към мен като омбудсман до обяд на 28 декември са се обърнали 34 727 души с жалби и сигнали, в приемната, по телефона или през „Фейсбук“. Расте броят на хората, които търсят помощ и подкрепа от институцията на омбудсмана", коментира Мая Манолова

„Това, може би, е обяснимо заради начина, по който живеят българите днес. Предвид високомерието, а често и безсърдечието на институциите хората имат нужда от някой, който да ги подкрепи в труден момент. Това се опитваме да бъдем ние- екипът на омбудсмана“, заяви тя.

„Най-често хората се оплакват от монополните дружества, Топлофикациите, енергоснабдителните дружества, ВиК и мобилните оператори, доставчиците на интернет, банките и кредитните институции, за високи лихви и обявяване на кредити за изискуеми, за тормоз от частни съдебни изпълнители, от невъзможността човек да започне на чисто през процедура за личен фалит, която единствено в България не е законово уредена“, обясни Мая Манолова.

„Макар че аз и екипът ми непрекъснато засилваме работата се оказва, че със засилването на оборотите, с които работим, се увеличават и жалбите. Понякога това ни се струва нелогично, но може би е израз на доверието на хората“, коментира тя.

„За нас доверието не е в рейтинга, който ще посочи някоя социологическа агенция, а в броя хора, които се обръщат за помощ към институцията и жалбите, които подават“, заяви Мая Манолова.

„Расте и броят на колективните жалби, когато става въпрос за проблем на населено място, за работници във фирма или за социална група. Тогава много хора се обединяват под една жалба и успяваме да решим проблема на всички тях“, каза още омбудсманът.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета