Изграждат втория лифт на Банско (обновена)

Политика

28-12-2017, 12:06

Снимка:

МОСВ

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Н. Димов: Не мисля, че има опасност вторият лифт на Банско да разклати коалицията

Валери Симеонов заяви, че е доволен, че красивата българска природа ще е достъпна до все повече туристи

Втори лифт на Банско ще има. Това ще стане при заявен инвестиционен интерес, стана ясно от брифинга на Нено Димов в Министерски съвет.

Министърът заяви, че лифтът ще се изгради при спазване на екоизискванията.

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че е доволен, че красивата българска природа ще е достъпна до все повече туристи. "Нека да се поздравим с този успех", коментира той.

"И ние искаме да спасим природата на Пирин, може би от псевдоеколозите", отчете вицепремиерът. Той посочи, че и кабинетът мисли за опазване на околната среда.

Припомняме, това е решението на министър Нено Димов, след като на днешното заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов му постави срок от един час да поеме пълната отговорност за бъдещето на Пирин. Решението се взима по време на два алтернативни протеста - докато под прозорците на Министерски съвет протестираха еколози и природозащитници против промяната в концесионния договор, а път Е79 край Симитли беше блокиран от протестиращи граждани с искане за разрешение за изграждане на втори лифт.

На 22 декември изтече срокът за обществено обсъждане на плана за управление на Пирин, като по време на предишното обсъждане в Министерски съвет премиерът Борисов поиска да изтече законовия ред и тогава да се вземе окончателно решение. Това се случва точно на настоящото заседание - първо след 22 декември.

Решението бе взето, след като премиерът даде срок до 12:30 на екологичния министър да направи избор.