Б. Банов: Разрушаването на знакови обекти започва по Коледа

Всичко може да се възстанови, всичко трябва да се възстанови и оттук насетне всичко ще се възстановява

Провокира сериозен интерес как може точно по Коледа да започне такова разрушаване на знакови обекти. Това коментира за БиТВ министърът на културата Боил Банов, след като в празничните дни започна разрушаването на къщата на ген. Рачо Петров на столичния бул. „Дондуков“.

„Някак си не беше естествено“, каза министърът.

"В момента, в който разбрахме онзи ден, спряхме веднага разрушаването. Не мога да кажа защо е започнало то, видях само частично документи. Днес е първият работен ден, в който ще направим всички уточнения защо, как, дали е законно, или не, дали е морално, или не", каза още той.

"Къщата е знакова. Със сигурност не е единичен паметник на културата, но би трябвало да влиза в групов паметник. Всички тези детайли обаче ще станат ясни днес", добави министърът.

Той посочи, че сградата е изоставена от много години.

„В случаи като този държавата, в лицето на съответната общината, може да предприеме две неща. Едното е да започне да изгражда тази къща и да я ипотекира за сметка на собствениците, които, ако не могат да си плащат ипотеката всъщност, да се отнеме в полза на общината. Само че това става много сложно, защото някой път собствениците са по 20 – 25 човека и трябва да има подпис на всеки един от тях – процедура, която се жали в съда и става безкрайна. Другото, което може да направи, при обекти, които вече са показали конструктивна невъзможност да съществуват в тази визия, е да ги премахне и да изисква преизграждане в същия вид“, каза Банов.

За друг подобен нашумял случай – „Двойната къща“ на бул. „Васил Левски“, той заяви: „Очакваме някакви проекти точно в тази посока и ще процедираме само и единствено в тази посока“.

По думите му „няма как да се окаже, че там ще изникне нещо различно“.

„Всичко може да се възстанови, всичко трябва да се възстанови и оттук насетне всичко ще се възстановява“, увери министърът.