Чешкият президент отхвърли призивите за предсрочни парламентарни избори

Свят

27-12-2017, 14:11

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Европейската комисия дава на съд Унгария, Полша и Чехия

Президентът нарече абсурден отказа на партиите в парламента да работят с Андрей Бабиш

Чешкият президент Милош Земан отхвърли призивите за предсрочни парламентарни избори, които да сложат край на безизходицата между правителството на мнозинството и парламента. Това предаде БТА, като се позова на немската ДПА.

„Продължавам да чувам призиви, че трябва да свикам предсрочни избори, както ми позволява конституцията при определени обстоятелства“, каза Земан в коледно обръщение към нацията вчера. „Искам обаче ясно да заявя, че няма да го направя, каквото и да се случи“, добави той. Според него би било подигравка с избирателите те да бъдат призовани отново до урните месеци след като са гласували.

Президентът нарече абсурден отказа на партиите в парламента да работят с номинирания от него за премиер Андрей Бабиш. Дясното популистко движение АНО на мултимилионера Бабиш спечели най-много места в парламента на изборите през октомври – 78 от общо 200. На 10 януари парламентът ще гласува по искане на доверие към неговото правителство на малцинството.

Бабиш е разследван за злоупотреба с европейски средства като бизнесмен и полицията поиска сваляне на имунитета му, напомня ДПА.

Земан обеща, че ако Бабиш загуби вота на доверие, той ще продължи да го подкрепя като министър-председател. Президентът изрази увереност, че премиерът ще спечели гласовете на още депутати в следващите няколко месеца.

Земан се надява, че ще бъде преизбран за втори мандат на президентските избори, които ще се състоят на 12 и 13 януари.