Инициативен комитет официално издигна кандидатурата на Путин

Дмитрий Песков коментира, че руският президент лично ще внесе документите за регистрацията си в ЦИК

Инициативен комитет в Русия официално издигна кандидатурата на Владимир Путин за президентските избори през март 2018 година. Комитетът от 668 известни лица, политици и поддръжници на държавния глава издигна кандидатурата му като независим кандидат, въпреки че той има подкрепата на управляващата партия в Русия. Според закона независимите претенденти за поста в страната трябва да бъдат издигани от комитет от не по-малко от 500 руски граждани. Поддръжниците на Путин представиха кандидатурата му в негово отсъствие, тъй като той бил много зает.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че руският президент лично ще внесе документите за регистрацията си в ЦИК, но не уточни датата. В същото време ЦИК в Москва отказа регистрация на опонента на Путин – опозиционера Алексей Навални. Причината била, че той е осъждан. Срещу него е издадена условна присъда за злоупотреба с държавни средства и за да бъде допуснат до изборите, присъдата трябва да бъде отменена, или той трябва да получи специално разрешение.

Европейската служба за външни действия реши да оспори решението на ЦИК за Навални. ЕС изрази очакване представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да бъдат поканени за наблюдатели на предстоящите избори за президент на Руската федерация.