Пирогов: От началото на годината до момента са прегледани 214 000 човека

Близо 2000 души са потърсили помощ през празниците

"Близо 2000 души са потърсили помощ в "Пирогов" през коледните празници", каза директорът на болницата проф. д-р Асен Балтов. "Пирогов" отново пое най-тежките случаи в страната, предава БНТ.

От началото на годината до момента са прегледни 214 000 човека, от тях приети са над 40 000. 34 на сто са от страната. 8900 са здравнонеосигурени, а за последните 4 дни те са близо двеста. Все по-често пациенти са хора над 65 години. Те изискват по-дълго лечение. 1900 човека са дошли в болницата през празничните дни. 300 са останали за лечение. И в тази група болни има увеличение.

Най-много работа са имали токсиколозите - пациенти с натравяне след много алкохол и трима, които са пили антифриз. Обяснили, че до шишето с ракия било това с антифриза. При такова натравяне има опасност от ослепяване. Възможно е да има и тежки поражения за черния дроб.

Постъпили са и много пациенти в травматологията. 90 човека са останали за лечение в болницата, като част от тях са скиори. Три пъти по-малко са приетите в хирургията на болницата. Няма случаи на пострадали от пиратки.