ВАС позволи да бъде сключен договор за изграждане на тол системата

Дончо Атанасов обясни, че това решение на ВАС позволява подписването на договор с избрания изпълнител

Върховният административен съд (ВАС) е отхвърлил и последните жалби срещу търга за тол системата, в които жалбоподателите оспорват правото на пътната агенция да сключи предварително договор с избраната фирма. Определението е окончателно и позволява сделката с избрания изпълнител, съобщава вестник „24 часа“.

В началото на ноември двама от кандидатите – обединение “Бг път” и “Толлнет”, подадоха жалби срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която разреши предварително сключване на договора, преди още спорът да е минал по същество през съда. Според регулатора поръчката е със значителен обществен интерес, който може да бъде защитен чрез предварителното изпълнение.

Според ВАС твърдението на жалбоподателите, че решението на КЗК не е мотивирано, е неоснователно. За магистратите е безспорно, че дейностите по въвеждането в експлоатация на тол системата биха допринесли за подобряване на цялостната организация на движение на превозни средства и за подобряване на безопасността на движението по пътищата, пише в определението.

Съдебният състав посочва, че е необходимо предварително изпълнение заради обществения интерес, който има приоритет над икономическите интереси на отделните участници в поръчката. Началникът на пътната агенция Дончо Атанасов обясни, че това решение на ВАС позволява подписването на договор с избрания изпълнител, но независимо от това агенцията ще изчака 29 януари, когато е насрочено гледането на делото от страна на ВАС по същество. “След като то бъде обявено, ще стартираме подписването на договора или това, което реши съдът”, заяви той.