ВАС позволи да бъде сключен договор за изграждане на тол системата - bulgaria.utre.bg

ВАС позволи да бъде сключен договор за изграждане на тол системата

27 декември 2017, 09:14 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    government.bg

Дончо Атанасов обясни, че това решение на ВАС позволява подписването на договор с избрания изпълнител

Върховният административен съд (ВАС) е отхвърлил и последните жалби срещу търга за тол системата, в които жалбоподателите оспорват правото на пътната агенция да сключи предварително договор с избраната фирма. Определението е окончателно и позволява сделката с избрания изпълнител, съобщава вестник „24 часа“.

В началото на ноември двама от кандидатите – обединение “Бг път” и “Толлнет”, подадоха жалби срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която разреши предварително сключване на договора, преди още спорът да е минал по същество през съда. Според регулатора поръчката е със значителен обществен интерес, който може да бъде защитен чрез предварителното изпълнение.

Според ВАС твърдението на жалбоподателите, че решението на КЗК не е мотивирано, е неоснователно. За магистратите е безспорно, че дейностите по въвеждането в експлоатация на тол системата биха допринесли за подобряване на цялостната организация на движение на превозни средства и за подобряване на безопасността на движението по пътищата, пише в определението.

Съдебният състав посочва, че е необходимо предварително изпълнение заради обществения интерес, който има приоритет над икономическите интереси на отделните участници в поръчката. Началникът на пътната агенция Дончо Атанасов обясни, че това решение на ВАС позволява подписването на договор с избрания изпълнител, но независимо от това агенцията ще изчака 29 януари, когато е насрочено гледането на делото от страна на ВАС по същество. “След като то бъде обявено, ще стартираме подписването на договора или това, което реши съдът”, заяви той.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета