Маслодайно растение е открито в менюто на домакинство от ранножелязната епоха при разкопки в Хасковско

Семена на плодове като грозде и дренки съща са били открити при проучванията

Останки от нова и неизвестна досега за региона на Тракия и Сакар планина хранителна култура са открити при разкопки на жилище в селище от ранножелязната епоха край село Васково, община Любимец, съобщават от БТА. Маслодайното растение див лен бе установено при проучванията, а откритието е представено на археологическа конференция и уъркшоп в Брюксел, съобщи главният уредник в отдел "Археология" в Хасковския исторически музей Станислав Илиев.
Растението, познато и като камелина, бе класифицирано и определено при палеоботаничен анализ при интердисциплинарното изследване от специалиста Елена Маринова, уточни Илиев. На територията на нашата страна останки от тази култура досега са били откривани единствено при проучването на ранножелязно селище при м. Бресто, община Разлог, а в световен мащаб тя е имала разпространение в Егейския район и в Западен Анадол.
Откритите в къща нр. 1 в селището растителни ансамбли - олющен ечемик, едрозърнест лимец и просо, са типични за ранната желязна епоха в региона, а пшеницата е имала второстепенна роля, посочи Илиев. Той допълни, че на трапезата на древните са присъствали бобови растения - най-често леща, градински грах и горчиво секирче. Семена на плодове като грозде и дренки съща са били открити при проучванията.
Според специалистите присъствието на дивия лен в хранителното меню на древните означава, че те са започнали да се грижат за по-богата трапеза с източници на мазнина.