Путин притеснен от външна намеса на руските избори

Законът за чуждестранните агенти може да бъде усъвършенстван

Руският президент Владимир Путин призова днес да се внимава за чуждестранна намеса в президентските избори в страната през март, предаде БТА, цитирайки ТАСС.

Законът за чуждестранните агенти може да бъде усъвършенстван, призна Путин на среща с ръководствата на двете камари на парламента. В същото време той подчерта, че нормативният акт трябва да изпълнява своята функция – да не позволи намеса отвън във вътрешните работи на Русия.

Путин призова за внимателно изучаване на работата на чуждестранни компании в социалните мрежи по време на предизборната кампания в Русия.

"Делът на рекламите на руските медии Ар Ти и „Спутник“ в западните социални мрежи бе стотни от един процент, въпреки целия шум по въпроса. А у нас чуждестранните компании имат много по-голямо присъствие в социалните мрежи", коментира руският президент.

Путин призова Държавната дума и Съвета на Федерацията да се занимават не само с политическа борба преди изборите, но и да не забравят за законотворческата си работа.

Руският президент се обяви за премахване на 13-процентовия данък печалба върху средствата, връщани в страната от чужбина, както и за нова амнистия за връщане на капитали в Русия, предаде Ройтерс.

Агенцията припомня, че на фона на големия отлив на капитали през 2014 г., влошаването на отношенията със Запада заради Украйна и ниските цени на петрола, руските власти обявиха амнистия за онези, които връщат капитали в страната. Тя изтече в средата на миналата година.

"Сега не се налага широко използване на руските въоръжени сили в Сирия", отчете Путин, цитиран от ТАСС. Той уточни, че руските военни в тази страна ще изпълняват целенасочени задачи в борбата срещу тероризма, ако се налага.

"Ситуацията с терористичната заплаха в Афганистан щеше да е още по-лоша, ако там нямаше американски войски", коментира Путин. Той призова за обективно признаване на този факт, въпреки „сложните отношения“ между Русия и САЩ.