Тереза Мей: Нека се гордеем с християнското си наследство

Тя не спомена поляризиращия въпрос за излизането на Великобритания от ЕС

Премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей призова британците на Коледа да си спомнят за християнското си наследство и да се радват на религиозните си свободи, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Нека се гордеем с християнското си наследство и увереността, която то ни дава, за да гарантираме, че във Великобритания можем да практикуваме вярата си без проблеми и страх“, каза тя в коледното си послание, което бе разпространено днес.

„Нека днес си спомним за тези по света, които са лишени от тези свободи – от християните в някои части на Близкия изток до ужасното преследване на мюсюлманите рохинги“, заяви Мей, чийто баща е бил англикански пастор.

За разлика от миналата година тя не спомена поляризиращия въпрос за излизането на Великобритания от ЕС, който доминираше нейното управление, но призова британците „да са уверени и единни в общите ценности, споделяни от всички тях“.

Мей даде висока оценка на работата на службите за спешно реагиране, включително за реакцията им при терористичните атаки в Лондон и Манчестър тази година и пожара в сградата „Гренфел тауър“ в британската столица, при който загинаха десетки хора.