Всяко домакинство ще похарчи до 500 лв. в края на декември - bulgaria.utre.bg

Всяко домакинство ще похарчи до 500 лв. в края на декември

24 декември 2017, 14:07 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    maxpixel

Икономистите съветват да не харчим повече, отколкото можем да си позволим

Между 300 и 500 лева ще похарчи всяко домакинство в края на декември. Проверка на БиТВ в един от столичните търговски центрове показа, че часове преди Бъдни вечер пазаруването в последния момент върви с пълна сила.

Икономистите обаче предупреждават, че при пазаруването в последния момент най-често харчим повече, отколкото можем да си позволим.

От НАП пресметнаха, че само за Коледа и за трапезата миналата година сме похарчили почти 1,2 млрд. лева.

Пикът е бил на 23 декември, когато от джоба на българина са излезли почти 270 млн. лева.

"Изготвянето на списък е едно от основните правила за дисциплиниране на харчовете по празниците", категорична е икономистът Десислава Николова.

„Пишеш подарък на еди-кой си – 50 лева, за еди-кой си – 10 лева, и като теглиш чертата, ще знаеш към какво да се придържаш”, пояснява тя.

Много важно е правилото да харчите толкова, колкото можете да си позволите. „Ако се харчи повече, отколкото можете да си го позволите, в един момент неминуемо се стига до теглене на някакъв дълг”, предупреждава икономистът.

Стигне ли се до това, съветът на икономистите е първо да посегнем към кредитната карта – не да теглим от нея, а да платим, защото в зависимост от договора, ако върнем парите 30-40 дни след това, няма да плащаме лихви. След това е потребителският кредит и чак накрая – бързите кредити, защото там рискът да плащаме огромни лихви е твърде голям.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета