Кардиолози: Внимавайте с храните, алкохола и цигарите по празниците

Общество

24-12-2017, 09:17

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

От Пирогов отчитат рекорден брой инфаркти за Коледа

Специалистите препоръчват по-малко сол и повече движение

Да не се прекалява с храните, алкохола и цигарите по празниците. Прекомерната им употреба може да доведе до инфаркт, даже и на хора, които преди това не са имали оплаквания, предупреждават кардиолозите, предава БНТ.

Те препоръчват, особено на хипертониците, да намалят и солените храни, защото предизвикват стрес в организма и са предпоставка за високо кръвно налягане.

За да не бъдат придружени празниците с неприятни емоции и посещение на Спешното отделение, лекарите препоръчват, сядайки на масата, да не се претоварваме с мазни храни и алкохол.

Д-р Лъчезар Николов, който работи в кардиологичното отделение на Русенска болница, казва, че преди година на Бъдни вечер е изкарал едно от най-тежките си дежурства. "С моя колега направихме 7 инфаркта, фактически цяла нощ не бяхме спали, вървяха инфаркт след инфаркт… Това е сериозен стрес за организма - безкрайните празнувания, пиене на алкохол, цигари", обясни той.

Предупреждението е не само към хората със сърдечни проблеми, но и към всички, защото по празници хората се отпускат да похапват и пийват.

Разката смяна на температурите също повишава риска от инфаркт на миокарда.

Преминаването от лятно към зимно хранене - от салати на туршии, на повече мезета около празниците, може да повиши кръвното ни налягане, предупреждават кардиолозите. И препоръчват по-малко сол и повече движение, за да не се срещаме с тях.