Караянчева: В парламента трябва да си говорим за политики - bulgaria.utre.bg

Караянчева: В парламента трябва да си говорим за политики

23 декември 2017, 16:00 | Мила Иванова
  • Снимка:
    parliament.bg

Острите конфликти отблъскват хората

В парламента много се изостри говоренето. Стигна се до личностни нападки. Не бива да се говори така в тази светиня, заяви председателят на НС Цвета Караянчева.
В парламента трябва да си говорим за политики, трябва да спорим принципно, изтъкна Караянчева пред БНР. 

"В началото на годината протече остра предизборна кампания, която за много политици, като че ли все още не е приключила. Оттам е и ниският рейтинг в последните социологически проучвания", добави тя. 

Всички партии трябва да осъзнаем, че това не се харесва на хората. Другото е, че периодически срещу Народното събрание хвърчат и обвинения от други институции, а ние не правим усилия да защитим е дейността си. Обаче острите конфликти отблъскват хората. Искам да посъветвам както себе си, така и колегите - да забравим предизборната лексика, защото нови избори не се задават, подчерта председателят на НС. ГЕРБКараянчева отрече да черпи увереност от думите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, че сегашното управление няма алтернатива и изтъкна, че многократно е декларирала, че управляващата колиция е "абсолютно стабилна“.

 А какво всъщност каза господин Доган по-различно от това, което ние говорим и това което всички знаем, попита тя.

Запитана дали речта на Ахмед Доган е била и флирт с ГЕРБ, Караянчева коментира: "Това са техни вътрешнопартийни работи. Ако те имат различия с господин Карадайъ, трябва да си ги е уточнят. Аз мисля че всички знаем, и опозицията разбира се, че вотът не се внася, за да предизвика нови избори, колкото да прикове обществото внимание в един дебат, в който опозицията ще напада, а управляващите е така ще разказват какво са направили през изминалите 8 месеца. Това че г-н Доган каза на глас нещо, което всички знаят, не прави речта му "уникална". 

Тя обясни, че Доган е задал въпроса, който всички си задаваме: "Какво ще стане, ако вотът мине? Какво мнозинство ще управлява“. 

Цялата опозиция си задава този въпрос! Председателят на Народното събрание не се ангажира с прогноза дали и ДПС ще участва във внасянето на вота на недоверие и как ще гласуват представителите на опозиционната партия, каза Караянчева.

Тя изтъкна, че от ГЕРБ не са "привърженици на компроматната война и черния PR“ и в дебата по вота ще изложат като аргументи постиженията си от изминалите 8 месеца. 

По повод отпадането на рестрикциите върху реинбурсирането на иновативните лекарства, Караянчева изтъкна, че предложението за мораториум е било на експерти, но темата е била политизирана и допълни: "Мисля че ние лошо обяснихме на хората какво точно искаме да направим. Не мога да разбера защо гъвкавостта която ГЕРБ появява се възприема като слабост. Не отчетохме политическите реалности в България. Изнесохме този дебат на политическо ниво, а трябваше да остане на експертно".  

Караянчева отличи като събития на 2017 година спечелените от ГЕРБ избори, подписването на Договора с Македония, доброто икономическо развитие на България и “мостовете, които господин Борисов прави между България, Европа и Западните балкани“.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета