КЕВР е глобил EVN два пъти за по 3 млн. лв.

Общество

22-12-2017, 13:06

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

КЕВР: Парното няма да поскъпва до края на отоплителния сезон

От 2014 г. досега, за липса на втори подпис при смяна на електромери на дружества на EVN България са издадени 242 наказателни постановления

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е наложила две санкции от по 3 млн. лева всяка на „Електроразпределение Юг“, което част от дружествата от групата „EVN България Електроснабдяване“, защото нарушенията са извършени повторно. Това обясни председателят на КЕВР Иван Иванов, който свика извънредна пресконференция в сградата на регулатора, цитиран от БТА.

Вчера КЕВР наложи две глоби от по 3 млн. лева на „Електроразпределение Юг“, защото при смяна на два електромера е липсвал задължителният втори подпис на свидетел в протокола.

Иван Иванов поясни, че двете наказателни постановления са в размер, който е императивно (задължително) наложен в Закона за енергетиката – чл. 206 ал. 3, който касае случаите, когато има повторно нарушение. Той уточни, че в самата аления не се прави разграничение за важността на нарушението, а е указано, че при повторно нарушение санкцията е 3 млн. лева.

„Комисията, спазвайки закона, след установено и документно доказано нарушение, изпълнява разпоредбите. Ако Комисията не го беше сторила, това означава, че прикрива извършено нарушение“, допълни Иван Иванов.

Председателят на КЕВР оповести, че в последните 3 години – от 2014 г. досега, за липса на втори подпис при смяна на електромери на дружества на EVN България са издадени 242 наказателни постановления, касаещи първоначално нарушение.

"Именно за 2 от тези 242 случая е установено повторно нарушение и затова е наложена санкция от по 3 млн. лева", посочи Иванов.