В Каталуния отново избраха независимост

Свят

22-12-2017, 09:16

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Предсрочни избори в Каталуния

Изборите бяха насрочени от Мадрид

Испанската сепаратистка област Каталуния проведе избори, а резултатите сочат мнозинство за партиите, които се обявават за независимост на областта. АП пише за абсолютното мнозинство за партиите на отделянето от Мадрид.

Сепаратистите ще имат 70 депутата. За мнозинство в 135-членното събрание са необходими 68 мандата. В тази конфигурация влизат Републиканската левица на бившия вицепремиер Жункерас, която събира над 22 процента от гласовете, "Заедно за Каталуния" на сваления премиер Пучдемон - с 19 на сто подкрепа, както и крайната сепаратистка партия с 5 процента.

В същото време либералната "Гражданите", която се обявява за оставането в Испания, ще разполага с най-много депутати - 37 мандата.

Социалистите са с вероятен резултат от 15 процента, за каталунският вариант на "Подемос" са гласували 7 процента, а за управляващата Народната партия - 4,5 на сто. Това става на фона на рекордна изборна активност от 68,3 % към 18 часа местно време. Това е 5 процента повече от активността на миналите избори през 2015-а година.

Това не е изненада, след като всички партии в предизборната кампания призоваваха привържениците си да участват в изборите.

Изборните секции в Каталуния бяха отворени от 9 до 20 часа местно време. Изборите бяха насрочени от Мадрид, след като регионалния парламент обяви независимостта на Каталуния, а испанските власти поеха контрола над областта.