Във Франция люта битка за изпадане и самотен ПСЖ на върха

Кавани води сред голмайсторите с 19 гола, Неймар е с 11,а Мбапе с 8 попадения

Есенният дял на френската Лига 1 завърши с изиграването на 19-ия кръг. ПСЖ победи у дома Каен с 3:1. Кавани вкара своя 19-ти гол за първенство и през пролетния сезон ще бие рекорда за най-много попадения в ПСЖ на Златан Ибрахимович. Попадението на Кавани дойде след пробив и пас на Мбапе от дясното крило, след което уругваеца отбеляза фамозно с чукване на топката с петичка.

ПСЖ е самотен на върха с 50 точки и една единствена загуба като гост на Страсбург с 1:2. След него с по 41 точки са Монако и Лион. Марсилия е четвърта с 38 точки. На пето място е Нант на Клаудио Раниери с 33 точки. На шесто място е Ница с 28 точки. Страсбург е на 11-то място с 24 точки, а Амиен е на 13-то място с 21 точки.

 

За разлика от самотния ПСЖ на върха, битка за оцеляване ще водят доста отбори с история във френския футбол. На 15-то място е Бордо с 20 точки. Със същия брой точки на 16-то място е Сент Етиен. Тулуза е на 17-то място  с 19. Лил е на 18-та позиция също с 19 точки. Предпоследен е Анже с 18 точки,а Метц е на 20-тото място с 11 точки.

При голмайсторите триото  Кавани,Неймар и Мбапе са сътоветно с по 19,11 и 8 попадения. Неймар има 9 асистенции,а Мбапе е с 8.  След водача при голмайсторите Кавани се намира Радамел Фалкао от Монако  с 15 попадения. Трети и четвърти са двама играчи на Лион. Мариано Диас и Небил Фекир,като двамата имат по 13 гола. Флориан Товен от Марсилия има 8 гола и 8 асистенции.

 

Футболният сезон във Франция за Новата година  започва на 6 и 7 януари с мачове от 1/32 финали за Купата на Франция. По-интересни двойки са Рен-ПСЖ, Тулуза-Ница, Страсбург-Дижон, Марсилия-Валансиен и Нанси-Лион.