Б. Велков: НДК е най-сигурната публична сграда в България

Културната програма на НДК ще продължи с пълна сила и по време на европредседателството

Сигурността на сградата на НДК е на много високо ниво. Това, което е инвестирано в НДК от гледна точка на материали и устройства, е Ролс-Ройсът на техниката. Тук говорим за киберзащита, преносна мрежа, които повишават нивото. По отношение на НДК, аз и екипът, който се занимава със сигурност, нямаме притеснения. Това каза за БиТВ шефът на НДК Борислав Велков.

"Камери има навсякъде, има нов оперативен център, има много добра интеграция между физическа отбрана и информационна сигурност", допълни той.

НДК в момента е най-сигурната публична сграда, която би могла да съществува от този тип конгресен конферентен център в България.

„Ние даваме дълга перспектива за развитие на НДК, сигурността вече е основен бизнес компонент, за да развиваш конгресен туризъм на световно ниво. Никой не прави конгреси в центрове, които не са добре обезпечени. Логистично успешно интегрираме дейността на председателството и публичната част на сградата. Културната програма на НДК ще продължи с пълна сила, това е разчетено във всичките планове за сигурност. Хората, гости на председателството, също имат нужда от допълнителни културни забавления, така че НДК е чудесно място за това”, заяви Велков.

Той уточни, че достъпът няма да бъде ограничен, но от 1 януари в НДК ще се извършват значително по-задълбочени проверки при влизане в сградата. Ще има скенери, ще се прави проверка за оръжие, за остри предмети и за забранени предмети.

„За делегатите има определен вход – А4, там ще бъде и акредитационната система. ВИП гостите ще минават през вход А6, това е частта към Витоша. Централният вход ще бъде централен вход за Зала 1 и всички останали зали, до които ще има публичен достъп. Ограничен достъп до НДК ще има, когато има събития на най-високо ниво, но те не са толкова много. Хората нека да не се притесняват”, каза още шефът на НДК.

Той съветва тези, които се занимават със сигурност и с ограничителни мерки: „Много е важно как ще се комуникират тези ограничителни мерки. Хората трябва да знаят, че са част от едно голямо събитие, за да не го приемат, че някой просто се опитва да пречи на обикновеното им придвижване и живот. Комуникацията на охранителните мерки е от изключително значение”.

"Ще има временни ограничения само за част от събитията, но животът няма да спре. Зоната около НДК няма да бъде санитарен кордон 6 месеца", категоричен беше Велков.

По думите му това е добре, защото НДК ще даде пример на всички останали зали и културни центрове в България, че сигурността е важна, а европредсеателството в това отношение ще повиши нивото.

"НДК е стабилизирано към момента, имахме криза, минахме през трудни периоди", каза Велков.

"Към настоящия момент НДК успява да покрива основните си режийни разходи – Фонд 'Работна заплата'", уточни той.

„В цял свят конгресната, културната индустрия винаги е била в ръст, дори когато имаше икономическа криза. Трябва да се замислим защо НДК е било на загуба, въпрос на управление, на визия как трябва да се управляват тези неща. Ако се управляват добре, могат да не бъдат на загуба. В процес сме на нов бизнес план, така че да хванем цялата тенденция на развитие и да се опитаме да повишим приходите си", допълни Борислав Велков.