Италиански предприемач иска да прави модерен комплекс за ски северни дисциплини и биатлон на Боровец и Самоков

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с италианския предприемач Паоло Бертана, който му представи амбициозен проект

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с италианския предприемач Паоло Бертана, който му представи амбициозен проект за изграждането на модерен комплекс за ски северни дисциплини и биатлон в Боровец и Самоков.
Идеята на Бертана, който е съдружник с българина Райчо Тодоров във фирма „Геолайн“ ООД, е на мястото на съществуващите шанци за ски скокове, писта за ски бягане и прилежащия стадион за биатлон да бъдат изградени нови по най-съвременните технологии и изисквания. За целта ще се търси финансиране с проект по европейските инвестиционни фондове от транша 2014-2020.
Обектите, които италианецът иска да реновира са собственост на община Самоков и Национална спортна база ЕАД.
„Проектант от нашия екип е лицензиран от Международната федерация по ски да издава сертификати, както за писти, така и за ски шанци. Ние сме изпълнител на част от съоръженията, които се използваха по време на Зимните олимпийски игри в Италия през 2006 г., както и на още множество обекти на най-високо ниво, така че имаме опита и възможностите да осъществим намеренията си“, каза Бертана.
Министър Кралев отбеляза, че приветства подобни проекти и всеки, който има намерение да инвестира в спортна инфраструктура е добре дошъл.
„Изграждането на такива съоръжения ще допринесе допълнително за развитието на зимните ни спортове. Ние имаме отлични зимни курорти, които са приемали множество стартове в алпийските ски и биатлона, но за съжаление не разполагаме с шанца за ски скокове. Въпреки това в лицето на Владимир Зографски имаме състезател, който стана световен шампион за юноши и се надяваме той да реализира пълния си потенциал и при мъжете“, каза още Кралев.
Той обяви също, че през следващата година предстои да бъдат приети Законът за физическото възпитание и спорта и Законът за концесиите, които допълнително ще улеснят партньорството между държавата и частния бизнес при реализирането на подобни проекти.
На срещата присъства и заместник-кметът на Самоков Люба Кленова, която обяви, че проектът има принципна подкрепа от Общината.
Ако комплексът бъде изграден, той ще се използва както за подготовка на подрастващи и елитни спортисти, така и за провеждане на състезания от най-висок ранг по ски скокове, ски бягане и биатлон.