Р. Порожанов: Днес предстоят директните плащания към земеделските производители - bulgaria.utre.bg

Р. Порожанов: Днес предстоят директните плащания към земеделските производители

20 декември 2017, 09:21 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg/ кадър

В момента се изработва единна методология, финансирана от ЕС, по която да се изследват храните

Вчера са получени 73 млн. за акцизна ставка на горивото, компенсирана е с 40 ст., а останалите 11 млн. ще бъдат платени през януари, февруари 2018 г. от гл. т. на бюджетни лимити. Днес предстои оторизация на директните плащания. Очакванията са около 550 млн. лв да бъдат обработени от фонд "Земеделие" и да бъдат предоставени по сметките на земеделските производители. Това каза пред БНТ Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите.

"Всеки земеделски производител може да види своите парцели,които е заявил и там,където са недопустими, да даде мотивирана жалба, която да бъде разгледана. Субсидиите за животновъдство са 8 схеми за обвързано производство с бюджет около 120 млн., 105 са изплатени. Останалите ще бъдат изплатени след това. Между 700-750 млн. лв ще влязат в сектора само през декември", коментира Порожанов.

Относно темата за двойния стандарт при храните земеделският министър каза, че дебатът е дълъг и ще продължи поне още година и уточни, че в момента се изработва единна методология, финансирана от ЕС, по която да се изследват храните. За да се реши принципно и окончателно въпросът мнението на страни-членки, потърпевши, е, че трябва да има европейско законодателство, което да реши този въпрос. Това ще бъде една тема,която заедно с омбудсмана ще бъде поне една от темите,която ще бъде разгледана по времето на председателството.

Ще се направи и още една серия от изследвания като прибалтийските държави, също са се присъединили. "Сектор "Земеделие и храни" винаги е тежък,той е многоспектърен с много добри резултати, проблеми, които се преодоляват с времето", коментира той.

Министърът появи, че темата за фипронила се регулира като над 1.5 млн яйца са били унищожени, вкл. мн стада кокошки. Той увери, че активните проверки до края на годината. Продължават активните проверки до края на годината, ще продължат и след това.

"Доброто за годината е, че се регулираха цените да бъдат стабилни и в следващите 6 месеца ще продължат да се наблюдават. Стабилизираха се цените на млякото след предприетите мерки и отпадането на квотите. В момента и в България има добри цените за производителите", каза Порожанов.

Министърът на храните уточни, че предстои да бъдат компенсирани производителите,които са афектирани от птичия грип и са унищожени животните им. Общият размер ще бъде 4,8 млн. лв. като плащанията ще са до този размер в зависимост от оценките, които са направени и загубите.

Министър Порожанов поясни, че темата с приоритетите е изключително важна. Сред тях ще бъдат най-вече темите за директни плащания, запазване на обвързано производство и програмата за развитие на селските райони, която ще остане.

"Това,което ние ще поставим на обсъждане, е т.нар сближаване в нивата на субсидиите, тъй като те са с определени % по-ниски от средните за ЕС, което създава една достатъчно конкурентна среда. Другата тема е бюджетът. Ние трябва да дадем своите аргументи за запазване на финансирането, така че европейските земеделски производители да бъде конкурентоспособен на останалите", заяви той.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета