И. Василева: Трябват и стимулиращи мерки за въздуха - bulgaria.utre.bg

И. Василева: Трябват и стимулиращи мерки за въздуха

20 декември 2017, 09:17 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg/ кадър

Битката с мръсния въздух е от доста време и тя изисква много усилия

Мерките за подобряването на въздуха в населените места в България трябва да се не само рестриктивни, но и стимулиращи. За това се обяви в студиото на БНТ Ивелина Василева - председател на парламентарната комисия по околната среда и водите и депутат от ГЕРБ.

Тя посочи, че в България основният проблем остава замърсяването на въздуха с фини прахови частици, но до голяма степен е решен проблемът с останалите видове атмосферни замърсители като азотен диоксид.

Василева призна, че битката с мръсния въздух е от доста време и тя изисква много усилия. "Проблем има и исканията на хората са легитимни, защото вскеи има право да живее в здравословна среда", коментира тя.

Ивелина Василева цитира изследване на „Еробарометър“, според което българите считат проблема с мръсния въздух като основен екологичен въпрос. "Реално в населените места в България няма проблеми с други замърсители като азотни оксиди. Проблемът с фините прахови частици е валиден за 29 големи града в България. Той е проблем и в други държави, което е установено от Европейската комисия. Има и осъдително решение на Европейския съд", обясни тя.

Василева се обяви за усъвършенстване на нормативната уредба, като се позова на промените в Закона за чистотата на въздуха от 2015 г., които дават по-големи права на общините да се справят с проблема на местно ниво. Според Василева е необходимо да се въведе стандарт при използваното в домакинствата твърдо гориво като дърва, въглища и пелети.

"2016 г. беше сформирана работна група за стандарт за въглищата, например. Необходимо е да се въведе строг стандарт и да не се използват въглища с високо съдържание на сяра и пепел, като така ще се ограничи замърсяването. Истината е, че ако се използват сухи дърва за отопление, замърсяването е с 40 процента по-малко", каза тя.

Според Василева членовете на комисията на околната среда са готови да разгледат максимално бързо законодателните решения, за да влязат те в сила. Тя допълни, че има пълна подкрепа от парламентарните групи за законодателни решения, които ще помогнат за подобряването на чистотата на въздуха.

Като разрешения тя очерта развитието на градския транспорт и закупуването на екологични автобуси и мотриси за метрото за София, например. Тя посочи, че е стартирана програма за насърчаване хората да закупуват електромобили - превозни средства, които нямат двигател с вътрешно горене, а използват електромотор, захранван от батерия. Василева допълни, че трябва да се насърчава и използването на градския транспорт като той се подобрява постоянно.

"Две трети от автомобилите в България са на възраст над 20 години, което означава, че не отговарят на съвременните екологични изисквания", обясни Василева.

Ивелина Василева заяви, че ще има финансови стиумли за закупуването не само на екелктромобили, но и на хибридни такива (превозни средства с електрически двигател и малък двигател с вътрешно горене).

Според Василева миенето на улиците в градските зони също допринася за намаляването на замърсяването на въздуха. Тя се обяви не само за рестриктивни мерки, но и за стимулиращи. Като пример тя посочи идея да се облекчават финансово онези, които купуват отоплителни печки с щадящо гориво.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета