Синдикати в МВР сключиха Колективен трудов договор с Валентин Радев

Радев напомни, че правителството е отпуснало 17,5 млн. лв. за униформи на служителите

Синдикални организации в МВР сключиха Колективен трудов договор с вътрешния министър Валентин Радев. Радев обясни, че няма промени в договора в сравнение с този от 2016 г. и че е доволен от работата със синдикатите, като призна, че отношенията им са започнали с „фалстарт“. „Рискът в работата на служителите в МВР трябва да бъде добре платен“, каза още вътрешният министър. Той отбеляза, че рейтингът на министерството е 46% одобрение, като изрази надежда, че той ще стигне 50-те процента от минали години.

Министър Радев напомни, че правителството е отпуснало 17,5 млн. лв. за униформи на служителите, както и че работещите в сектора ще вземат за първи път от години по една заплата допълнително за празниците в размер на 480 лв. Председателят на Синдикалната федерация на служителите (СФС) в МВР Валентин Попов заяви след подписването, че остават исканията към ръководството на министерството за спешен ремонт на Закона за МВР и изработване на нов, който да се приеме през 2018 г., както и да се увеличат заплатите с 15%.

Той каза още, че протестни действия на СФСМВР ще има и те ще се изразяват чрез присъствие в Елхово, Варна, Русе, Сливен, както и на гранични контролно-пропускателни пунктове – Дуранкулак, Кулата, Илинден, Станке Лисичково, Стрезимировци. Попов уточни, че протестът няма да пречи по никакъв начин на трафика и на работата на граничните пунктове. По думите му протестите на служителите в МВР не са инспирирани от кръгове извън министерството и че тези внушения трябва да спрат.

Вътрешният министър коментира, че синдикатите имат право да протестират и ръководството слуша внимателно исканията им, като се съобразява с тези, които са възможни. „За да има протести, значи има някакъв проблем“, каза още Радев като допълни, че ръководството на МВР се стреми да чуе синдикатите и да намери решение. Той изрази надежда, че на следващия празник на полицията няма да има протестиращи служители на министерството и че ръководството ще работи за това.