БЛС: Не е лоша новината, че мораториумът върху иновативните лекарства ще падне - bulgaria.utre.bg

БЛС: Не е лоша новината, че мораториумът върху иновативните лекарства ще падне

19 декември 2017, 20:20 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    btv.bg/ кадър

Здравеопазването е надпартийно и общонационална ценност и хората, които работят в него са общонационална ценност

Не е лоша новината, че мораториумът върху иновативните лекарства ще падне, не е нормално човек да работи в ситуацията на мораториум. Мораториумът върху нови дейности обаче остава. Това каза в ефира на БиТВ Д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз.

"Ако една болница има своя кадрови потенциал и апаратурна въоръженост във връзка с въвеждане на нова дейност, например в лъчелечението – онкологичните лекарства – чудесно, нека да няма мораториум. Обикновено терапията е комплексна. Ако има нова дейност в лъчетерапията или в хихургично отношение, която да подпомогне лекарствената терапия, то тази дейност не може да бъде извършена в 2018 г.", допълни той.

"Здравеопазването е надпартийно и общонационална ценност и хората, които работят в него са общонационална ценност", каза д-р Грозев.

Той допълни, че са се обърнали към президента Румен Радев в рамките на законовия срок с молба да се наложи вето и върху мораториума за новите дейности, но за съжаление това не е станало. Намираме се в парадоксална ситуация – за едните може, за другите не може, коментира още председателят на БЛС.

Във връзка с болниците във фалит, д-р Грозев каза, че Лекарският съюз не е уведомен за дейности, които са в ход като оздравителен процес и няма представа какво се случва.

Ситуацията е изключително тежка и е пред катастрофа и за общински, и за обществени болници. Те са повече от десет, допълни той и уточни, че не става въпрос за дългове, а за надлимитна дейност– отчетена, но незаплатена. „Аз не знам такъв нонсенс да съществува някъде в света – да извърша някаква работа, но вие с добро чувство и с топли очи ми казвате – извинявай, но няма да ти я платя”.

Според анализ на сдружението на общинските болници – 31 болници имат 21 млн. задължения към доставчици. „От тях 10 – 11 млн. в просрочие, а от тези 11 млн. 5 млн. се дължат от т.нар. надлимитна дейност, т.е. 50% задълженията в просрочията се дължат от НЗОК като незаплатена дейност на моите колеги. За тази година са 46 млн. в дейност и около 2,3 млн. в медицински изделия, които са поставени на пациентите – съдови протези, уставни протези и други, които се налага да се поставят при лечението на дадения вид заболяване, предимно хирургични, разбира се”, каза д-р Грозев.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета