Н. Ангелкова: В сектор „Туризъм“ няма безработица, има необходимост от кадри

Опитът това лято показва, че имаме над 3200 заети сезонни работници от трети страни

„В сектор „Туризъм“ няма безработица, има необходимост от кадри“, каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, след като подписа споразумение за сътрудничество с УНСС, предаде пресслужбата на Министерството на туризма.

„Много икономически специалности са свързани основно с реализация в сектора, така че тук не бих могла да коментирам има или няма спад към самата специалност, защото към сектора няма. Това е един от многото сектори, които страдат от липса на кадри и където няма безработица. Напротив, има необходимост от кадри. Само по последни данни на Световния съвет по туризъм в България има над 330 000 заети в сектора само за миналата година“, заяви Ангелкова.

„За да могат да адресират това предизвикателство, което през последните години се наблюдава с недостига на кадри, знаете, че приехме Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция и правилника за неговото прилагане. Опитът това лято показва, че имаме над 3200 заети сезонни работници от трети страни, като очакваме да има голям интерес и по време на предстоящия зимен сезон, както и започва да се подготвя и летният“, допълни тя. Според нея, когато говорят за средносрочни и дългосрочни цели, те залагат на образованието и пряката връзка на нуждите му с бизнеса.

„Освен стажовете, които в момента се реализират, имаме много голяма необходимост от експертиза както на самите преподаватели, професори от университета, така и на студентите, които участват в наши проекти. За нас е много важно, когато имаме големи събития, освен експертизата на професорите, да ползваме и необходимостта от студентите да практикуват. Важно е да институционализираме това взаимодействие, за да може тези, които участват доброволно и помагат нашата дейност, след това да бъдат възнаградени по някакъв начин дали чрез платени стажове, дали чрез участие в наши проекти. Важно е да се стимулира активното включване на студентите в реалната практика и въпроси, които имаме в ежедневието на нашата работа“, каза още Николина Ангелкова.