Отпускат допълнителни 15 млн. лв. към бюджета на БАН за 2018г.

Политика

19-12-2017, 16:31

Снимка:

БАН

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

От БАН благодариха на Борисов, че е намерил време за проблемите им и обещаха да обсъдят прекратяване на протеста си

Още 15 млн. лв. ще получи БАН към бюджета си за догодина. Това обяви образователният министър Красимир Вълчев след разговори на премиера Бойко Борисов с протестиращите академици. „Парите ще бъдат взети от централния бюджет за научни изследвания“, обясни Вълчев.

„Институтите ще бъдат цялостно финансирани. Парите няма да са нито само за заплати, нито само за издръжка. Те ще бъдат разпределени на базата на постигнатите резултати през изминалата година. Имаме тази традиция от години да разпределяме една голяма част от бюджета, който получаваме по линия на държавния, на базата на постигнати резултати. Ще има диференцирано разпределяне на средствата, но ще бъдат комплексни. По отношение на докторантите постигнахме разбирателство с министъра и с премиера, че в първите месеци на новата година ще бъдат преразгледани и на базата на ясни критерии ще бъдат увеличени докторантските стипендии“, заяви акад. Юлиан Ревалски. По думите му една основна програма ще бъде информационни и комуникационни технологии в областта на науката, образованието и сигурността.

„Друга ще бъде свързана с персоналното здраве. Ще останат и програмите за млади учени. Предложили сме да има реинтеграционни програми. Всички програми са насочени към важни за обществото проблеми, които българските учени трябва да се опитат да решат и да подпомогнат развитието на българското общество като иновативно и проспериращо такова“, допълни той и подчерта, че една много важна програма е и опазването на културно-историческото наследство, защото националната идентичност е нещо, което не трябва никога да се забравя за една такава малка страна като България.

Проф. Лъчезар Аврамов допълни, че България е единствената държава в Европа, която няма национален рамков план. „Смятаме да предложим проект за такъв план, в който може да участват много от институтите на Академията, защото това влиза в тяхната тематика. Разчитаме, че политиците ще се опрат на нашите експертни възможности“, каза още той.

От БАН благодариха на Борисов, че е намерил време за проблемите им и обещаха да обсъдят прекратяване на протеста си.