Заев: Следващата година ще бъде ключова за евроинтеграцията на страните от Западните Балкани

Свят

19-12-2017, 12:11

Снимка:

facebook.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Лидерите от региона гледат на 2018 г. като на ключова за предприемането на голяма стъпка в процеса за присъединяване към Общността

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини събра в понеделник в Брюксел правителствените лидери на държавите от Западните Балкани за неофициална вечеря, припомня македонската държавна агенция „Макфакс“. На събитието бяха поканени министър-председателите на Македония, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово. Преди нея Могерини проведе двустранни срещи с всеки един поотделно.
Във връзка с посещението си в Брюксел, на официалната страница в социалната мрежа „Фейсбук“ на македонския министър-председател Зоран Заев бе публикуван текст, съгласно който на срещата е било констатирано, че лидерите от региона гледат на 2018 г. като на ключова за предприемането на голяма стъпка в процеса за присъединяване към Общността, но и за засилване на регионалното сътрудничество с максимална подкрепа на инструментите на ЕС. Най-важната новина за страните от Западните Балкани през 2017 г. бе обявяването на Стратегията за разширяване на ЕС от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Именно това е обсъдено на неофициалната вечеря в Брюксел, става ясно още от съобщението в профила на Зоран Заев.