България ще участва в Европейската лига при жените

Общо 20 държави ще играят в турнира

Женският национален отбор по волейбол ще участва в Европейската лига през следващата година. Общо 20 държави ще играят в турнира. Отборите са разделени в „Златна“ и „Сребърна“ лига. България попадна в Група А на „Златната лига“ заедно с Украйна, Азербайджан и Португалия. В Група Б са Хърватия, Унгария, Франция и Финландия. В Група В са Чехия, Беларус, Словакия и Испания.

Във всяка група ще се изиграят 6 кръга между отборите на разменено гостуване. За финалната четворка ще се класират победителите от трите групи плюс най-добрия втори. Наградният фонд ще бъде рекордните 413 хиляди евро, като евентуалните победители в турнира ще спечелят 125 000 евро,съобщи БФ Волейбол.

Освен това, първите два отбора от Златната европейска лига ще се класират за новата Чалъндж къп на FIVB, където ще играят плейофни мачове срещу най-слабите от претендентите във Волейболната лига на нациите и ще се борят за място в най-престижните състезания през 2019-а година.

В „Сребърната лига“ тимовете са разпределени в две групи. В Група А са Швейцария, Естония, Швеция и Косово, а в Група Б Израел, Австрия, Грузия и Албания.  

За последно волейболистките на България играха в турнира през 2014 година, когато завършиха на 6-о място.