Министър Кралев с награда от Българската федерация по бадминтон

Министърът бе удостоен с медал за особени заслуги

 Министърът на младежта и спорта Красен Кралев бе награден от президента на Българската федерация по бадминтон Пюзант Касабян по повод 50-ата годишнина на този спорт у нас и за заслугите си към неговото развитие. Министърът бе удостоен с медал за особени заслуги, диплома, ръчно изработената значка за 50 години бадминтон и юбилейна купа.
„Бадминтонът е един от най-бързо развиващите се спортове в България и аз съм изключително доволен от начина, по който работим с федерацията през последните 3 години. Освен с успехите на нашите състезатели зад граница, бадминтонът е фундаментален и за развитието на масовия спорт, защото е лесно достъпен, практикува се от всички възрасти и цялото семейство“, заяви Кралев.
Министърът акцентира и върху факта, че в този спорт вече има интерес и от частни инвеститори, които изграждат съоръжения за практикуването му.
„Това дава добри възможности за всички елитни състезатели и любителите да се занимават с любимия спорт. Неслучайно заедно с федерацията стартирахме програмата „Децата и бадминтона“, която беше финансирана от министерството с 50 хил. лв. и по която обхванахме над 1200 ученици. Ние сме много доволни от резултатите и ще продължим да финансираме тази програма. Защото тук парите са си на мястото и много от директорите в училищата, с които работим, изразиха задоволството си от начина, по който се работи и от интереса на децата“, допълни министърът.
 Красен Кралев отбеляза също, че от влизането на бадминтона в олимпийската програма, ние имаме неизменно участници на Олимпийски игри.
 „Смело мога да кажа, че сме една от трите водещи нации в европейския бадминтон и съм сигурен, че винаги ще имаме достойно присъствие на европейско ниво. На световни първенства и Олимпиади е много по-сложно, защото азиатците доминират в този спорт, но защо пък да не ги изненадаме“, завърши Кралев.
 Президентът на Българската федерация по бадминтон Пюзант Касабян разказа част от историята на своя спорт и за първата проява на територията на България, която е на 23 декември 1967 година.
 „Благодаря на министър Кралев, че прие да бъде патрон на 50-годишния ни юбилей. Най-значимото събитие през тази година беше домакинството на сесията на Борда и Управителните органи на Европейската бадминтон конфедерация, по време на която европейският бадминтон усети грижата на ММС за нашия спорт. Много важна е и подкрепата, която получаваме за програмата „Децата и бадминтона“, която е ключова за намиране и развитие на младите кадри“, каза Касабян.
 Генералният секретар на федерацията Володя Златев пък обяви, че в следствие на подписания през 2016 г. меморандум за сътрудничество в областта на спорта между Министерството на младежта и спорта на България и министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония, родната централа е парафирала четиригодишен договор за Олимпийска подготовка на най-високо ниво в Окаяма, по силата на който българските бадминтонисти ще се готвят всяка година в Страната на изгряващото слънце.
 По време на церемонията награди получиха и медиите, които имат принос за популяризирането на българския бадминтон.