БАН ще протестира на 8 декември

Общество

18-12-2017, 06:00

Снимка:

БАН

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

От Академията определят бюджета си като "разпределение на мизерията"

Учените от БАН ще протестират на 8 януари, заради недостатъчното финансиране, което получават от държавата. Това съобщиха оттам на пресконференция днес, цитира БНТ.

От Академията определят бюджета си като "разпределение на мизерията". Учените обясниха още, че чакат среща с премиера от 5 декември, но досега не им е предоставена възможност да се видят с него. От БАН са категорични, че финансирането, което получават от държавата е недостатъчно, за да покрие разходите им.

Българската академия на науките настоява заплатите на младите учени да станат колкото тези на младите учители. Също така искат докторантите не само в Академията, но и във висшите училища да получават стипендия от 765 лева, вместо определените за 2018 г. - 500 лева. Сумата от 765 лева определят като минимална заплата и половина. Освен това учените настояват да получат поощрително финансиране на базата на получената оценка от годишната проверка на Министерството на образованието и науката. Според академиците в момента учените взимат заплати, които са равни на тези на чистачките.

От БАН представиха разбивка на своите разходи. Академията плаща 4 млн. лева за международно членство, чрез което си осигурява достъп до базата данни на международни организации свързани с метерологията и сеизмологията. Отделно други 4 млн. лева отиват за оперативна работа в полза на държавата - прогнози за времето, сеизмологична обстановка и други. За ток и парно БАН е платило през тази година 5 млн. лева, за стипендии - 1 млн. лева. Само охраната на основните сгради в академията струва 300 хиляди лева.

Учените бяха категорични, че не е вярно, че не искат да получават пари на базата на проекти, но досега те са крайно недостатъчни. Пример дадоха с проектите спечелени от Фонда за научни изследвания. Те са до 120 хиляди лева за три години. Заплащането предвидено за учени е до 1000 лева на година, което е под 100 лева допълнително на месец.

Освен протест, учените планират да изпратят писмо до отговорните евроинституции, с което да ги запознаят с отношението на държавата към науката у нас. Писмо с оплаквания ще бъде пратено до омбудсмана Мая Манолова. Учените ще запазят черните знамена на фасадите си докато не получат различно отношение.