Д. Кирилов: Вотът на недоверие е политическа димка

Ще преодолеем и новото вето, обявено преждевременно от президента

Управляващата коалиция е стабилна, вотът на недоверие е „политическа димка“. Това заяви в интервю за БНР народният представител от ГЕРБ Данаил Кирилов.

"Ние винаги имаме комуникация с партньорите. Да, не винаги сме на едно и също мнение… Спорим и няма проблем в това всяка от партиите, които участват в коалицията, да има мнение и да се стига до вътрешен компромис. Аз благодаря и на колегите от „Обединени патриоти“, защото смятам, че към момента те са отговорни и сериозни партньори", каза Кирилов.

Той прогнозира, че насроченият за 17 януари вот на недоверие няма да бъде подкрепен от мнозинството в Народното събрание. Според него вотът е „поредната политическа димка, чиято цел е да се злепостави България пред европейските партньори и да се създадат внушения за несигурност и нестабилност“.

"Ще преодолеем и новото вето, обявено преждевременно от президента", каза председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. Той подчерта това по повод обявеното намерение на държавния глава Румен Радев да наложи вето на все още неприетия антикорупционен закон.

Според Кирилов изявлението на президента е преждевременно, „внася предрешеност“ и действа демотивиращо, тъй като е направено по времето, когато антикорупционният закон се обсъжда на второ четене.

Той определи хода на Радев като недобър сигнал за комуникацията между властите и за упражняването на конституционните правомощия и отхвърли като неоснователни думите на държавния глава, че инструментите, които се предвиждат в антикорупционния закон за борбата с корупцията, са неефективни.

Кирилов е убеден, че събирането на институциите за борба с корупцията в единен орган не е механично, а систематично.

Народният представител заяви, че според конституцията наказателното преследване е правомощие на прокуратурата като основен разследващ орган, а антикорупционният орган ще подслушва само със санкцията на съда и по общия ред, по който става заявяването и използването на специални разузнавателни средства.

По повод дебатите за отмяна на давността за престъпленията по приватизацията Кирилов прогнозира, че предложенията за изменение и допълнение на Конституцията могат да бъдат внесени, във всеки момент, когато се изпълни изискването на основния закон да има подкрепата на една четвърт от народните представители.

Според председателя на правната комисия в парламента и този път ГЕРБ ще стреми да осигури минимум 161 подписа в подкрепа на промяната. Кирилов подчерта, че предложението за допълнение на Конституцията се отнася само и единствено към въпроса с давността, който по думите му, на този етап се отнася за 26 или 27 приватизационни досиета, представени от главния прокурор в Народното събрание.