М. Стоянова: Иновативните лекарства се поемат от МЗ - bulgaria.utre.bg

М. Стоянова: Иновативните лекарства се поемат от МЗ

17 декември 2017, 10:35 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    btv.bg/ кадър

По думите й 123 лекарства за онкоболни се разпространяват през аптеките и са платени от НЗОК

Мисля, че и Вежди Рашидов, и Стефан Данаилов изобщо не разбират за какво става дума. И хората не разбраха за какво става дума. За лекарства за онкоболни са предвидени над 300 млн.лв. Това заяви Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия, в ефира на БиТВ по повод отхвърленото президентско вето върху мораториума на иновативните лекарства.

По думите й 123 лекарства за онкоболни се разпространяват през аптеките и са платени от НЗОК, а 74% от тях са иновативни. Това показва, че най-новите лекарства се използват от хората. В случая с мораториума става дума за 32 молекули, които са нови за пазара, но не всички са за онкоболни. Само 4 нямат заместител, който да лекува тази болест.

За две от тях има 23 души с редки заболявания, за останалите две 1500 са болните, за които здравното министерство ще осигури средства.

"Нямаме знак от премиера за преразглеждане на ветото и аз не виждам причина за това", уточни още Стоянова.

По повод заявката на президента да наложи вето на антикорупционния закон, Стоянова заяви, че държавният глава прави действия, които имат политически характер и ефект, но само в едната посока.

"Президентът ми се струва ,че се опитва да става по-атрактивен, по-възприеман от хората, играейки си доста политически, подкрепяйки тезите на партията, която го издигна. Не е добре един президент, който трябва да е надпартиен, да провежда политиките на партията, която го издигна", добави още председателят на бюджетната комисия.

За присъдената й титла Доктор хонорис кауза на Музикалното училище в Пловдив, тя коментира, че това било решение на Академичния съвет. Стоянова уточни, че още юни са искали да й я връчат, но тя е отказала. "Отказах тогава, защото знаех, че ще се излее тази злоба. Хората не обичат депутатите. Мислех да я откажа, но пак щеше да стане същият скандал", поясни тя.

Менда Стоянова заяви, че училището е било пред разруха, а нейната роля вижда в това, че е била в позицията да говори с министъра на финансите и премиера и да обясни, че вече не може да се отлага ремонтът.

Темата на лекцията, която трябва да изнесе като Доктор хонорис кауза ще бъде свързана с парите и мениджмънта в изкуството. "Разочарована съм от злобата, а и омразата, която някои хора трябва да излеят при всеки един повод да се направи добро", заключи тя.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета