Н. Димов: Не мисля, че има опасност вторият лифт на Банско да разклати коалицията

На 22 декември изтича срокът за обществено обсъждане на плана за управление на Национален парк „Пирин“

Не мисля, че има опасност вторият лифт на Банско да разклати управляващата коалиция. Това каза пред журналисти в парламента министърът на околната среда и водите Нено Димов, предаде „Фокус“.

„Нещо повече, виждам, че по вторият лифт на Банско има много съществен консенсус. Решението ми да изтегля тази точка за концесионния договор беше много ясно свързана с плана за управление и с необходимостта да се търси баланс между икономическата част в концесионния договор и екологичната в плана за управление. Реакциите които са предизвикали… всеки човек има право на такава. Не бих отнел правото на никого от реакция. Нека не коментирам аз думите на г-н Симеонов, тези въпроси – към него“, коментира Димов.

По думите му на 22 декември изтича срокът за обществено обсъждане на плана за управление на Национален парк „Пирин“. „Това е законов срок. В зависимост от обема на бележки, които са дадени и от възможността да ги отработим, ще внесем на първото възможно заседание след това концесионния договор и плана за управление. Не може да ви кажа колко са бележките, защото те продължават да идват. При всички положения ще ни трябват няколко дни. Ако са прекалено много, може би и повече време. Трябва да видим кога ще е следващото заседание, на което ще влезе“, допълни той.

По думите му няма разминаване между него и Валери Симеонов. „Много ясно определих причините, поради които изтеглих тази точка и времето, в което ще влязат двете точки заедно“, подчерта министърът и уточни, че ако остане за догодина, ще трябва да бъде видяно от юристи дали има нужда от преработване на концесионния договор с оглед на новия Закон за концесиите, който влиза в сила от 1 януари 2018 г.

Попитан как ще тълкува реакциите на Валери Симеонов, Димов отговори: „Нека да не си обяснявам и да не тълкувам чужди реакции, обясних това, което е в моите компетенции“.