Д. Добрев: Шепа търговци на електроенергия рекетират, изнудват и шантажират бизнеса

Този проблем ескалира и касае целия бизнес в България - стотици хиляди фирми са потърпевши

„Тази седмица парламентът окончателно прие текстове, съгласно които електроенергията в България на свободния пазар ще се търгува прозрачно, свободно на енергийна борса от 1 януари 2018 г.“ Това каза на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев.

„За съжаление, до тогава има една шепа търговци, които рекетират, изнудват, шантажират, притискат, деребействат бизнеса в България. Стотици хиляди фирми в България са потърпевши от действията на тези една шепа търговци – добре известни от последните 20 години, които по някакъв начин притежават електроенергията в България и поставят българските предприятия буквално на ръба на фалита. От няколко месеца след средата на годината енергията в България без никаква причина расте с двуцифрени проценти“, заяви Добрев.

По думите му, ако миналата, по-миналата и последните 5 години енергията на свободния пазар е струвала между 60 и 75 лв., в момента има жалби на малки предприятия, които са получили оферти от своите търговци за 120 лв. за енергия.

„Този проблем ескалира и касае целия бизнес в България. Наистина стотици хиляди са фирмите, които са потърпевши. Много от тях са енергийно интензивни и са поставени пред възможността да обявят несъстоятелност и фалит. Затова искам чрез медиите да се обърна към всички потърпевши фирми да не се поддават на този натиск, рекет и шантаж от страна на търговците на електроенергия, а да проверят възможността да се върнат към регулирани пазар, където цената е фиксирана на 76 лв.“, допълни той. Добрев подчерта, че няма нужда да плащат 100-120 лв. при положение, че имат възможност свободно и безпрепятствено да се върнат на регулирания пазар – да минат обратно към НЕК и да плащат 76 лв. за електроенергия.