Американски изтребители са преследвали руски бойни самолети над Сирия - bulgaria.utre.bg

Американски изтребители са преследвали руски бойни самолети над Сирия

15 декември 2017, 11:26 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    af.mil

Американските машини са прикривали подкрепяни от САЩ бойци, когато руснаците са се появили в района на Абу Камал

Два американски изтребителя Ф-22 са изстреляли предупредителни светлинни сигнали по руски щурмови самолети Су-25, навлезли в зоната за деескалация източно от река Ефрат в Сирия, предаде „Ройтерс”. Няма данни за щети от двете страни.

Американските машини са прикривали подкрепяни от САЩ бойци, когато руснаците са се появили в района на Абу Камал. Инцидентът е продължил 40 минути, като двете командвания за установили връзка, за да не се стигне до инцидент. Опасност от такъв е имало заради рискова маневра на Су-25, който почти е блъснал във въздуха единия от изтребителите.

Според руското министерство на отбраната американски изтребител Ф-22 се е приближил до два руски щурмови самолета над Сирия и им е пречил, но е напуснал района, след приближаването на друг руски Су-35С, предава ТАСС.

„На 13 декември два щурмови самолета Су-25 на височина 3300 метра съпровождаха хуманитарна колона в района на град Меядин на западния бряг на река Ефрат. От страна на източния бряг към тях се приближава американски изтребител Ф-22. Изстрелвайки топлинни капани той създава затруднения на руските самолети. Изпълняващ на височина 10 хил. метра задачи за въздушно прикритие руски изтребител Су-35С стремително се приближи към Ф-22, след което американският изтребител напуска района“, пише в официално заявление на руското министерство на отбраната.

По-рано прес-секретарят на Пентагона Ерик Пахън заяви, че руските изтребители са проникнали в „координираното от оглавяваната от САЩ международна коалиция въздушно пространство на източния бряг на Ефрат и са били прехванати от два Ф-22“.Коментари (1)

Потребител
радев
американските пилоти зъдължително с памперси
16 декември, 18:44 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета