Вицепрезидентът в Скопие: 2017-та е най-успешна за отношенията между България и Македония - bulgaria.utre.bg

Вицепрезидентът в Скопие: 2017-та е най-успешна за отношенията между България и Македония

14 декември 2017, 17:32 | bulgariautre.bg
  • Снимка:
    Илияна Йотова/Facebook

Илияна Йотова се срещна с представители на българските дружества в Република Македония

„2017 година бележи един съвършено нов етап в развитието на двустранните отношения между Република България и Република Македония. Оттук нататък трябва да гледаме напред, какво можем да оставим на поколенията, да им създадем такива условия, че да останат в родните си страни, защото демографският проблем е еднакво страшен и за двете страни.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща в българското посолство в Скопие с представители на българските дружества в Република Македония.

 

„Първите стъпки са направени, но най-важен е моментът, когато Договорът за добросъседство ще бъде ратифициран от двата парламента и когато заработи договорената съвместна комисия“, отбеляза вицепрезидентът. По думите й със съвместни инвестиции, с трансгранични проекти можем да осигурим просперитет и заетост, градовете и селата ни да изглеждат по начина, по който искаме.

 

„По време на председателството на Съвета на ЕС България има енергията и волята да успее да покаже на Европа, че процесът на Югоизточното разширяване си е струвал. Най-добре можем да обясним на нашите европейски партньори защо е важно страните от Западните Балкани да бъдат в Европейския съюз. Към тази част на Европа се гледа с големи резерви и моята страна ще защити убедително аргументите и критериите за приемането на Република Македония в Европейския съюз, когато бъде взето политическото решение за това“, увери Илияна Йотова.

 

Присъстващите, сред които и много млади хора, споделиха с вицепрезидента своите тревоги. Йотова е убедена, че случаите на дискриминация ще останат в миналото. „Всеки български гражданин, независимо къде се намира, има своите права, които ние ще защитим на всяка цена“, категорична бе Илияна Йотова.

 

„Процедурата за получаване на българско гражданство съвсем скоро ще бъде ускорена с готвените промени в закона“, обеща вицепрезидентът, като изрази задоволство от факта, че настоящият екип работи много добре съвместно по процеса на даване на българско гражданство. 71 524 македонски граждани са получили български паспорти от 2001 г. насам, а от началото на мандата на президентския екип този брой е 1184.

 

Вицепрезидентът покани в края на януари 2018 г. за среща представители на българските дружества в Македония. Тогава ще се проведат и разговори с представители на българските исторически диаспори.

 

В делегацията, водена от вицепрезидента, е и секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

 

По-късно вицепрезидентът присъства на обявяването на инициатива за създаването на Българо-македонски бизнес клуб. „Надяваме се скоро да видим първия реализиран проект“, приветства инициативата Илияна Йотова.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика