Цачева се срещна с комисаря по сигурността на ЕС

Двамата обсъдиха приоритетите на страната ни в контекста на бъдещото председателство на България на Съвета на Европа

Министърът на правосъдието Цецка Цачева се срещна днес с комисаря по сигурността на ЕС Джулиан Кинг. Двамата обсъдиха приоритетите на страната ни в контекста на бъдещото председателство на България на Съвета на Европа.

В тази връзка министър Цачева информира еврокомисаря, че темата относно електронното правосъдие, която включва в обхвата си и въпросите относно събирането и достъпа до електронни доказателства, представлява приоритет за българското председателство.

„Считаме, че темата е тясно свързана с повишаване на ефективността на съдебните органи, което от своя страна ще допринесе за подобряване на съдебното сътрудничество между държавите членки. Специалистите в областта вече години наред обсъждат трудностите, които поставя електронната среда пред събирането на доказателства в наказателното производство“, изтъкна министърът. 

„Затова бъдещото законодателно предложение на ЕК трябва да  отправя ясен сигнал към извършителите на престъпления, че използването на електронната среда не гарантира безнаказаност“, категорична бе министър Цачева.

Тя покани Джулиан Кинг да вземе участие в конференцията „Електронно правосъдие - Наказателно правосъдие в киберпространството – електронни доказателства“, която ще се проведе през май 2018 г. и се организира от Министерство на правосъдието.