България ще продължи да подкрепя Черна гора по пътя й към членство в ЕС

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на Скупщината на Република Черна гора Иван Брайович

Европейската перспектива на Черна гора и възможностите за задълбочаване и активизиране на парламентарния диалог обсъдиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на Скупщината на Република Черна гора Иван Брайович. Делегация, водена от председателя на черногорския парламент, е на двудневно официално посещение в България.

Интеграцията на страните от Западните Балкани към ЕС е приоритет за България, която в началото на 2018 г. ще поеме председателството на Съвета на ЕС, подчерта Цвета Караянчева. Тя заяви, че неслучайно за Българското председателство вече се говори като за Балканско и посочи, че тази тема ще бъде сред приоритетите и на следващите страни, които ще бъдат начело на ЕС.

Председателят на Скупщината на Република Черна гора Иван Брайович благодари за последователната и убедена подкрепа, която България оказва на страната му по пътя й към членство в НАТО и ЕС. Радваме се, че наши приятели ще председателстват организацията, към която ние искаме да се присъединим, отбеляза той и добави, че страните от региона имат големи очаквания от предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.