Британски съд: WikiLeaks е средство за масова информация - bulgaria.utre.bg

Британски съд: WikiLeaks е средство за масова информация

14 декември 2017, 14:43 | Мила Иванова
  • Снимка:
    pixabay

Такова определение на WikiLeaks ще подпомогна разпореждане за отказ от екстрадиране на Асанж в САЩ въз основа на свободата на словото

Британски съд призна оглавяваната от Джулиан Асанж организация WikiLeaks за средство за масова информация, което ще улесни защитата му в процедурата по екстрадиция, съобщи в. „Гардиън”.
„WikiLeaks е медийна организация, която публикува и коментира цензурирани или служебни официални материали, свързани с войни, следене или корупция, чието изтичане става при най-различни обстоятелства”, цитира съдебното решение „Гардиън”.
Такова определение на WikiLeaks, според изданието, ще подпомогна разпореждане за отказ от екстрадиране на Асанж в САЩ въз основа на свободата на словото.
През 2012 Асанж поиска убежище в еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция, където срещу него беше издадена заповед за арест по обвинения в „принуждаване към сексуални действия и сексуален тормоз” и изнасилване.
Асанж отхвърля обвиненията и ги нарича политически мотивирани.
Той се опасяваше, че Швеция може да го депортира в САЩ, където австралиецът е заплашен от 35 години затвор или смъртна присъда за публикуване на секретни документи на Държавния департамент.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета